11 czerwca 2014 r. – Premiera książki „W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie – historia od kuchni” w restauracji „Na Kuncu Korytarza”. Na małym dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie przebiegło spotkanie autorskie z Dariuszem Staniewskim oraz Bolesławem Sobolewskim, w trakcie którego autorzy opowiedzieli o kulisach powstawania książki. Przytoczyli też historyczne i żartobliwe anegdoty o kulinarnych przyzwyczajeniach dawnych władców Pomorza Zachodniego oraz zaprezentowali zawarte w książce szczegółowe przepisy. Ta pozycja na rynku wydawniczym to niespotykane połączenie historii oraz wiedzy kulinarnej. Na blisko 120 stronach swobodnie i żartobliwie połączono historię Pomorza Zachodniego z kulinarnymi smakami, przepisami i anegdotami o jego mieszkańcach.

Kulinarna książka dostępna jest m.in. w internetowej księgarni e-zapol.com.pl.

Partnerami publikacji zostali: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Urząd Miasta Szczecin, Grupa Azoty oraz Fundacja Pro Publico Mare.